15 Mar 2023
926
Toxina botulinică este folosită de aproximativ 20 de ani în scopuri cosmetice. Aceasta joacă un rol foarte important în gestionarea a numeroase afecțiuni, în special strabismul și distonia focală, spasmul hemifacial și diverse tulburări de mișcare spastică.
Dr. Roxana Cârnaru, medic dermatolog în cadrul Silhouette Medical Beauty, a explicat în emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani cum ne poate ajuta această toxină să scăpăm de ridurile care apar odată cu înaintarea în vârstă.
Ce îmbunătățiri aduce toxina botulinică asupra aspectului feței? Care sunt efectele cele mai vizibile?
„Această toxină botulinică sau neuroproteină întinerește cu cel puțin 10-15 ani. După o astfel de procedură, se remarcă faptul că aspectul e mai odihnit, fața e mai luminoasă, tenul mai neted,” explică Dr. Roxana Cârnaru, medic dermatolog.
Care sunt recomandările medicilor cu privire la această intervenție?
Pentru rezultate durabile și prevenirea îmbătrânirii este recomandat ca intervenția pentru ridurile de expresie să fie făcută la un interval de 4-6 luni. Tratamentele repetate pot face musculatura mai fermă, contracțiile musculare fiind mai rare, iar rezultatele mai durabile. Nerepetarea tratamentului nu are efecte negative, dar vor aduce în timp la apariția treptată a ridurilor de expresie anterioare injectării.
Care sunt zonele în care se aplică botoxul?
Toxina botulinică se aplică în general în zonele în care apar cel mai des ridurile de expresie facială. În cadrul aceleiași emisiuni, dr. Roxana Cârnaru, medic dermatolog în cadrul Silhouette Medical Beauty spune care sunt aceste zone de aplicare: „Neuroproteina se aplică în special în zona glabelară pentru încruntare, în zona frontală atunci când ne mirăm, în zona pelioculară pentru ridurile de tip <<laba gâștei>>; o punem pune chiar și în zona labială pentru persoanele care sunt fumătoare și au riduri în zona respectivă, având multiple întrebuințări.”
În cât timp se pot observa efectele injecției cu toxina botulinică?
Rezultatul constă în diminuarea ridurilor de expresie din partea superioară a feței apărute în urma contracției musculaturii. Imaginea de ansamblu după această intervenție este una aspectul odihnit, senin și relaxat al feței. Dr. Roxana Cârnaru spune: „Unele toxine botulinice își instalează efectul ușor, ușor, la 3-4 zile de la injectare, altele necesită mai mult timp, efectul maxim fiind la două săptămâni. În primele zile recomand ca pacienții să se încrunte și să zâmbească mai mult ca efectul să se instaleze mai repede și substanța să pătrundă mai bine la nivelul fibrelor musculare.”
Ce contraindicații există la injectarea cu toxină botulinică?
Intervenția nu este recomandată persoanelor care sunt în perioada unei sarcini sau care alăptează, persoanelor care au alergii la una dintre componentele utilizate în prepararea substanței, celor care au maladii care determină scăderea generală a forței musculare. De asemenea, nu este recomandată nici celor care prezintă infecții locale în regiunea ce urmează a fi tratată, celor care se află în timpul tratamentelor cu anticoagulante sau tratamentelor cu antiinflamatoare.
Așadar, toxina botulinică poate fi utilizată în multe scopuri, dar cel mai adesea este folosită în scop cosmetic.
Programează o consultație la medicul specialist pentru a afla ce ți se potrivește: tratamentul cu toxină botulinică sau alt tip de procedură estetică.
*Acest material a fost publicat în cadrul emisiunii Neața cu Răzvan și Dani.