Celulita - ce este, cum apare si cum poti scapa de ea?

23 Aug 2022

2396

Celulita - ce este, cum apare si cum poti scapa de ea?

Celulita - ce este, cum apare si cum poti scapa de ea?

Celulita este un subiect de interes pentru toate iubitoarele de frumusete, fiind un aspect cu care se confrunta foarte multe femei macar o data pe parcursul vietii. Desi nu este un aspect foarte apreciat in societate, celulita este ceva extrem de normal si comun, ce ar trebui normalizat. Celulita nu e o problema care sa aiba efecte negative asupra starii de sanatate, ci o problema care are efecte strict la nivel vizual. Orice iubitoare de frumsete isi doreste sa aiba un corp cat mai tonifiat, cu un aspect uniform si hidratat. O problema precum celulita, poate fi destul de deranjanta, insa nu este ceva de care nu poti scapa, fiind o afectiune ce se trateaza prin mai multe tipuri de tratamente sau remedii. 

Cuprins:

  1. Ce este celulita

           1.1. Cum arata celulita 

           1.2. Care sunt zonele in care se dezvolta 

           1.3. Cand apare celulita

       2. Tipuri de celulita 

       3. Cauzele aparitiei celulitei

       4. Cum sa scapi de celulita

       5. Mituri despre celulita

 1. Ce este celulita

 

Ce este celulita?

Celulita este o afectiune la nivelul pielii, care o face sa capete un aspect diferit. Aceasta apare cel mai frecvent la femei, acestea fiind mult mai predispuse la dezvoltarea acestei afectiuni a pielii. Cu toate acestea nu este exclus sa apara si la barbati, insa cazurile sunt mai mai rar intalnite. Conform specialistilor un procent de 80-90% dintre femei se confrunta macar o data cu aceasta afectiune asupra pielii.

In majoritatea cazurilor celulita este prezenta la femei deoarece tesutul pielii lor este diferit de cel al barbatilor. Pentru ca la femei, grasimea din stratul profund al pielii este dispusa vertical, atunci cand se acumuleaza o cantitate mai mare, celulele devin inghesuite si vor impinge pielea in sus, formandu-se astfel acele denivelari pe care le vedem la nivelul de suprafata al pielii. Pe de alta parte, la barbati, tesutul conjunctiv este sub forma de membrane mult mai groase, care se intrepatrund, avand o directie oblica, fiind ancorate mult mai bine in muschi, lucru ce va impiedica formarea acestor denivelari pe care le numim celulita.

1.1. Cum arata celulita

Celulita arata ca o piele cu gropite sau denivelari pe zonele afectate. Ar putea fi comparata ca aspect cu textura unei coji de portocala sau lamaie sau chiar cu branza de vaci. Pielea arata mai imbratranita si mai putin placuta din punct de vedere vizual, ceea ce poate fi enervant mai ales daca practici sport si incerci sa iti contruiesti o masa musculara si sa tonifiezi diverse parti ale corpului.

1.2. Care sunt zonele in care se dezvolta

Celulita apare cel mai frecvent pe coapse, solduri, fese si abdomen. Insa zonele cele mai afectate sunt de regula coapsele si fesele. Zonele in care poti dezvolta celulita depind foarte mult si de tipul de silueta pe care il ai si de zonele in care ai tendinta de a depunde in mod normal grasime. De exemplu, daca de obicei atunci cand te ingrasi acumulezi mai mult centrimetri in zona coapselor, posibil ca celulita sa se instaleze tot acolo.

1.3. Cand apare celulita

Nu exista o varsta anume sau o perioada in care este mai probabil sa apara celulita. Depinde foarte mult de stilul de viata si de alimentatia pe care o are fiecare. Iar pe langa aceste doua aspecte esentiale, mai exista si factorul genetic ce nu poate fi controlat de nimeni. Poate incepe sa apara incepand cu perioada adolescentei, cand corpul sufera niste schimbari majore sau in perioadele in care ai un regim alimentar mai haotic. Daca te-ai nascut cu o predispozitie catre a dezvolta celulita, atunci trebuie sa fii foarte atenta si sa iti toate masurile necesare de preventie pentru a te bucura de o piele cat mai tonifiata pentru o perioada indelungata de timp.

2. Tipuri de celulita

 

Tipuri de celulita

Exista trei tipuri principale de celulita care pot aparea. Este important sa stii care sunt acestea pentru a te putea informa mai departe care sunt cele mai eficiente remedii si tratamente pentru fiecare in parte.

Celulita edematoasa

Acest tip de celulita se manifesta printr-un aspect neuniform al pielii. Celulita adipoasa este de cele mai multe ori o urmare a unui regim alimentar defectuos si a unui stil de viata sedentar. Principalul factor care determina dezvoltarea acestui tip de celulita este grasimea depozitata local in zonele afectate. 

Celulita adipoasa

Aceasta mai este numita si celulita endematoasa si apare la persoanele ce sufera de retentie de lichide. Acest tip de celulita are un aspect mai moare, asemanator unui burete imbibat in apa. Aceast tip de celulita apare ca urmare a unor probleme de sanatate de tipul dereglarilor hormonale si poate si tratata in principal printr-un regim alimentar special. Celulita apoasa nu este asociata cu persoanele supraponderale, nefiind o urmare a unei diete dezechilibrate.

Celulita fibroasa

Celulita fibroasa este cel mai grav tip de celulita, fiind cea care se trateaza cel mai greu. Acest tip de celulita se instaleaza adanc in tesuturi si necesita un proces de tratament indelungat prin mai multe metode pentru a vedea rezultatele dorite.

Aceste tipuri de celulita corespund anumitor stadii sau grade, in functie de nivelul de evolutie al acesteia: 

  • Gradul 1 - unde celulita este in stare incipienta si nu este vizibila chiar si la strangerea pielii 
  • Gradul 2 - celulita apare si isi face simtita prezenta atunci cand stragi de piele si apare efectul de coaja de portocala amintit anterior 
  • Gradul 3 - celulita evolueaza si devine vizibila nu doar atunci cand strangi pielea, ci si atunci cand stai relaxat; in aceasta faza ea dispare totusi in momentul in care te intinzi, iar pielea devine nedeta 
  • Gradul 4 - celulita este atat de avansata incat este vizibila mereu si necesita mult mai mult efort pentru ameliorarea sa 

3. Cauzele aparitiei celulitei

 

Cauzele aparitiei celulitei

Daca ai celulita trebuie mai intai sa decoperi care sunt cauzele aparitiei acesteia pentru a putea gasi cele mai bune remedii pentru eliminarea sa. Pot exista mai multe cauze,asa ca e important sa fii informat si sa descoperi care dintre acestea ti se aplica si ce poti face sa le rezolvi sau sa le imbunatatesti. Asa ca iata care sunt cele mai comune cauze care contribuie la aparitia celulitei:

  • Alimentatia - o dieta deficitara este considerata a fi printre principalele cauze care duc la aparitia celulitei. Consumul excesiv de zahar, grasimi si alimente de tip fast-food isi va pune amprenta intr-un mod negativ asupra felului in care arata corpul tau. Asa ca trebuie sa ai extrem de multa grija la dieta pe care o tii in viata de zi cu, aceasta trebuie sa fie echilibrata si preferabil fara excese repetate. 
  • Sedentarismul - lipsa de miscare este un alt factor care poate contribui la aparitia si dezvoltarea celulitei. Daca ai un stil de viata care nu iti permite sa te misti prea mult, ar trebui sa incerci sa faci o schimbare in programul tau pentru a te bucura de efectele pozitive obtinute in urma unui stil de viata de mai activ.
  • Sexul - asa cum spuneam anterior femeile sunt mult mai predispuse la dezvoltarea celulitei, aceasta afectiune fiind mai putin comuna in randul barbatilor. 
  • Factorii genetici - o alta cauza care nu sta in controlul tau, dar care poate inflenta apartia celulitei il reprezinta genele pe care le-ai mostenit. Poti fi mai predispusa la dezvoltarea acestei probleme prin prisma mosternirii tale genetice. 
  • Sarcina - in aceasta perioada corpul secreta o cantitate de hormoni mai ridicata si are tendinta de a retine apa, ceea ce poate contribui la dezvoltarea celulitei intr-o maniera ceva mai accentuata.

4. Cum sa scapi de celulita

 

Cum sa scapi de celulita

Desi celulita este o problema destul de incapatanata care necesita multa atentie si efort pentru a fi eliminata complet, nu este totusi imposibil sa scapi de ea. In functie de nevoile si dorintele tale, exista mai multe variante la care poti apela pentru a scapa de probleme care te nemultumes, fie ca e vorba de celulita de pe picioare, de pe coapse sau din alte zone ale corpului. Iata care sunt principalele remedii prin care poti scapa de celulita: 

Alimentatia

Un prim punct care trebuie sa te preocupe este alimentatia. Aceasta este esentiala si trebuie sa fii foarte atenta la mesele pe care le ai si la excesele pe care le faci. Regimul trebuie sa fie unul echilibrat, care sa contina cat mai multe fructe si legume, grasimi sanatoase, proteine si carbohidrati in cantitatile necesare unei evolutii si dezvoltari sanatoase. De asemenea, apa este vitala si trebuie consumata in cantitatile recomadate, adica un minim de doi litri pe zi. Evita consumul de alcool si tigari, acestea pot contribui de asemenea la crearea unor dezechilibre alimentare, pe care ar fi indicat sa le eviti daca vrei niste picioare si un abdomen fara celulita si grasime, cu un aspect frumos si tonifiat.

Stilul de viata

Pe langa alimentatie stilul de viata e un alt factor care poate sa te ajute sa scapi de celulita din zonele nedorite, fie ca vorbim de celulita pe fese, coapse sau picioare. Dintre toate zonele celulita de pe picioare se poate dovedi cea mai incapatanata, asa ca pentru a o indeparta intr-o proportie mare, poti apela la mai multe remedii. Stilul de viata activ este o solutie eficienta care te poate ajuta sa obtii un corp tonifiat mult mai rapid. Face echipa buna cu alimentatia echilibrata si este un element pe care nu ar trebui sa il neglijezi.

Tratamente corporale

Pe langa cele doua mentionate anterior, exista si varianta de tratamente corporale profesioniste pe care le poti realiza la un salon de infrumusetare, unde poti gasi instrumente si tehnici de ultima generatie care sa te ajute. Un tratament anticelulitic facut o data la ceva timp, combinat cu un stil de viata sanatos si o dieta echilibrata isi vor spune cu siguranta cuvantul asupra felului in care se prezinta pielea ta. Daca simti nevoie de niste schimbare mai mari poti apela la niste servicii de dermoestetica pentru corp care sa te ajute sa obtii rezultatele dorite de tine. Nu uita de asemenea, sa hidratezi pielea bine mereu dupa baie, pentru a te bucura de o suprafata cat mai nedeta si pentru a ajuta la imbunatatirea aspectului sau pe cat posibil. Daca iti formezi aceste obiceiuri, in timp te vei bucura de niste rezultate foarte frumoase, care vor fi apreciate de toti din jurul tau.

Masaj

Masajul anticelulitic este o alta metoda buna de a scapa de aceasta problema inestetica. Poti face masaj acasa cu o crema speciala anticelulitica sau un ulei sau poti merge la un salon, unde sa ai parte de un masaj profesionist. Varianta a doua este una ce poate da rezultate mai rapid, dat fiind faptul ca acasa posibil sa nu ai cea mai buna tehnica pentru a obtine rezultatele dorite. Masajul cu bambus este cunoscut pentru efectele sale vizibile, insa atentie la specialistul la care apelezi pentru a nu te trezi cu vanatai pe tot corpul, tehnica fiind una extrem de sensibila ce trebuie stapanita bine de cel care executa masajul.

5. Mituri despre celulita

 

Mituri despre celulita

Find un subiect destul de popular, exista extrem de multe pareri mai mult sau mai putin populare, care insa nu sunt toate adevarate. Iata cele mai populare mituri despre celulita:

  • Apare doar la femei - este fals, asa cum am mentionat si barbatii pot dezvolta celulita, insa cazurile lor sunt mai rare, de aceea s-a creat falsa impresie ca doar femeile au celulita.
  • Persoanele slabe nu pot avea celulita - tot fals, persoanele slabe pot dezvolta celulita pentru ca acesta nu este conditionata de existenta unui surplus foarte mare de grasime, asa cum am amtintit mai sus, exista multi factori care duc la dezvoltarea sa.
  • Daca slabesti scapi de celulita - fals, slabitul va ajuta la procesul de eliminare al celulitei, insa nu presupune eliminarea sa totala.  

Asadar, celulita este o afectiune destul de populara si raspandita, ce poate tratata cu ajutorul mai multor remedii, pe cele mai populare le-am amintit mai sus. Atentie mare la tratamentele cu suplimentare alimentare ce promit ca te pot scapa de celulita fara efort, acestea pot fi extrem de daunatoare sanatatii si trebuie sa te informezi extrem de bine inainte sa apelezi la ele. Daca incerci sa ai un stil de viata echilibrat si sa fii atenta la tine si la nevoile corpului tau cu singuranta vei reusi sa scapi cu brio de celulita si sa te bucuri de o piele fina si neteda, fara aspect de coaja de portocala.

Surse foto: Freepik.com, Pexels.com

Abonează-te la newsletter:

La Silhouette ai parte de oferte speciale în fiecare lună. Trebuie doar să te abonezi la newsletter. Completează formularul cu numele, prenumele și adresa ta de email și vei fi la curent cu tot ce este nou în clinicile medicale Silhouette.