Vergeturile – un aspect comun al pielii in timpul sarcinii si dupa nastere. Tot ce trebuie sa stii despre acest tip de cicatrice!

26 Aug 2022

799

Vergeturile – un aspect comun al pielii in timpul sarcinii si dupa nastere. Tot ce trebuie sa stii despre acest tip de cicatrice!

Vergeturile – un aspect comun al pielii in timpul sarcinii si dupa nastere. Tot ce trebuie sa stii despre acest tip de cicatrice!

Vergeturile sunt zone ale pielii cu un aspect mai diferit in ceea ce priveste culoarea, forma si dimensiunea, fiind asemanate cu o cicatrice care este mai dificil de indepartat sau tratat. Acestea pot aparea din diverse cauze si reprezinta o portiune obisnuita a pielii in randul oamenilor, afectand in special femeile, mai ales pe cele care sunt insarcinate sau care deja au nascut.

Cu toate ca vergeturile nu reprezinta un pericol pentru sanatate, o mare parte dintre oamenii care se confrunta cu aceastea, doresc sa afle ce remedii si tratamente exista pentru a le reduce, pe cat posibil, aspectul neplacut. De aceea, in momentul actual, din ce in ce mai multe persoane, in special cele de gen feminin, cauta solutii eficiente pentru diminuarea neplacerilor provocate de acest tip de cicatrice, cu scopul a se bucura de o stima de sine ridicata.

Cuprins:

  1. Vergeturile – Informatii generale

      1.1. Ce sunt vergeturile?
      1.2. Cum arata vergeturile?
      1.3. Cum apar vergeturile?
      1.4. De cate culori sunt vergeturile?
      1.5.  In ce zone pot aparea vergeturile?

  2. Cauze vergeturi 

  3. Vergeturile dupa sarcina si in timpul ei

  4. Cum poti preveni vergeturile

  5. Cum scapi de vergeturi cu remedii la domiciliu

  6. Tratament vergeturi

  7. Mituri in ceea ce privesc vergeturile

 1. Vergeturile – Informatii generale

 

Vergeturile

Vergeturile se pot dezvolta la orice persoana, indiferent de varsta, genul sau de rasa pe care aceasta o are. Din acest motiv, este esential sa fii cat mai bine informat pe aceasta tema.

1.1. Ce sunt vergeturile?

Din punct de vedere medical, specialistii din domeniu au definit vergeturile ca fiind un tip de cicatrice care apare pe piele atunci cand acest organ se intinde sau se micsoreaza in mod rapid. In afara de faptul ca anumite persoane, in mod deosebit cele de gen feminin, il considera deranjat din punct de vedere vizual, in majoritatea cazurilor, nu exista niciun motiv de suparare sau ingrijorare in ceea ce priveste acest aspect diferit al pielii.

1.2. Cum arata vergeturile?

Oricine poate identifica pe cont propriu daca are sau nu, pe pielea sa, vergeturi, intrucat se disting prin modul in care arata. Concret, acestea sunt linii sau dungi inconjurate de piele normala, de diverse dimensiuni. Aspectul lor difera de la persoana la persoana, in functie de culoare pielii si de stadiul vergeturilor.

In momentul aparitiei lor, acestea pot fi diferite nuante de rosu, iar in timp, acestea vor deveni albe.

1.3. Cum apar vergeturile?

Atat persoanele care deja au vergeturi, cat si cele care doresc sa evite, intr-o anumita masura, aparitia lor in viitorul apropiat, trebuie sa stie cum anume apar acestea, pentru a preveni aparitia, respectiv extinderea lor. Specialistii in domeniu au constat faptul ca modificarea rapida declanseaza ruperea colagenului si a elastinei care sustin pielea. Prin urmare, vergeturile reprezinta rezultatul vindecarii pielii din zona in care s-a produs aceasta schimbare majora.

1.4. De cate culori sunt vergeturile?

Vergeturile, asa cum este mentionat in randurile de mai sus, pot fi mai multe nuante de rosu si albe. Este important de stiut faptul ca, indiferent de culoarea vergeturilor, acestea nu reprezinta un pericol pentru sanatatea ta. Daca doresti, tratamentul vergeturilor rosii, dar si a celor albe, exista, insa doar pentru a mai reduce din aspectul neplacut, nu pentru a le indeparta definitiv. Sansele sunt mai ridicat in faza incipienta, mai precis atunci cand sunt rosii.

Vergeturile rosii sunt inofensive, existand posibilitatea doar sa fie putin in relief si sa provoace mancarimi. Desi la inceput au o culoare mai inchisa, in timp, culoarea acestora se estompeaza si se vor transforma in vergeturi albe, localizate usor sub nivelul pielii.

1.5. In ce zone pot aparea vergeturile?

Cand vine vorba de localizarea vergeturilor, acestea pot aparea pe mai multe suprafete ale corpului unei persoane. Cele mai frecvente zone in care poate fi vizibile acest tip de cicatrice sunt urmatoarele:

  • Burta;
  • Maini;
  • Sani;
  • Solduri;
  • Spate;
  • Fund;
  • Picioare.

Nu de putine ori, persoanele de gen feminin intampina dificultati in a purta diverse piese vestimentare din cauza vergeturile pe picioare, pe spate, pe burta, dar si in alte zone care se doresc a fi expuse. Acest tip de cicatrice poate crea cele mai mari nemultumiri in ceea ce priveste aspectul pielii. Din acest motiv este recomandat sa se foloseasca la remedii pentru vergeturi albe si rosii si, in mod deosebit, sa se apeleze la un tratament eficient.

2. Cauze vergeturi

Cauze vergeturi

Un aspect interesant in ceea ce priveste acest subiect, pe care putini oameni il stiu, este faptul ca nu toate persoanele sunt predispuse riscului de a dezvolta vergeturi. Daca te-ai intrebat vreodata de la ce apar vergeturile, atunci acum o sa afli raspunsul. In majoritatea cazurilor, vergeturile apar cand are loc o pierdere sau o crestere rapida in greutate, insa, exista si alte cauze care pot declansa aparitia lor, cum ar fi:

  • Pubertatea;
  • Sarcina;
  • Crestere rapida a muschilor cand se practica antrenamente cu greutati.

De asemenea, persoanele cu anumite caracteristici au sanse mari de a avea vergeturi, mai precis daca sunt:

  • Supraponderale;
  • De gen feminin;
  • Inrudite cu o persoana cu vergeturi;
  • Diagnosticate cu sindromul Cushing sau sindromul Marfan.

3. Vergeturile dupa sarcina si in timpul ei

Sansele ca o femeie insarcinata sa dezvolte pe corp vergeturi sunt destul de mari. Viitoarele mame vor sesiza aceasta schimbare a pielii in anumite zone ale corpului lor, in special in zona burtii, deoarece pielea se va extinde odata cu evolutia sarcinii.

Daca te intrebi cum sa scapi de vergeturi dupa aceasta etapa dificila din viata ta, atunci poti folosi anumite remedii pentru vergeturi, desi unii cercetatori au afirmat faptul ca majoritatea dintre ele sunt ineficiente. Daca in momentul actual esti insarcinata sau alaptezi si doresti sa folosesti diverse produse impotriva vergeturilor, este necesar sa consulti un medic specialist inainte, pentru a fi sigura ca ingredientele sunt sigure pentru copil. O varianta mult mai buna in acest sens este un tratament antivergeturi, realizat la o clinica moderna, deoarece aici vei gasi rapid rezolvarea la problema cu care te confrunti. Insa, la fel ca in cazul precedent, este nevoie ca un expert in domeniu sa confirme faptul ca interventia este potrivita pentru situatia in care te afli.

4. Cum poti preveni vergeturile

 

Cum poti preveni vergeturile

Daca in prezent nu te confrunti cu vergeturi, nu exclude posibilitatea ca, in viitor, sa iti apara. In fond, mai bine te intrebi acum ce anume poti face pentru a preveni acest tip de cicatrice, in loc sa te intrebi cum poti scapa de vergeturi cand deja acestea se afla pe corpul tau. Exista cateva modalitati prin care poti reduce riscul de aparitie, mai exact:

  • Tine-ti sub control greutatea actuala;
  • Foloseste produse care contin tretinoin sau acid hialuronic, prescrise de un medic specialist.

Uneori, chiar daca ai tinut cont de aceste sugestii si ai facut tot ceea ce iti sta in putere sa previi vergeturile, aparitia lor este inevitabila. De aceea, daca ai observat recent ca ti-au aparut pe piele linii sau dungi rosiatice, atunci ar fi bine sa le tratezi cat mai repede posibil. Aceasta actiune este recomandata inca din primul stadiu, deoarece tratamentul vergeturilor vechi nu este la fel de eficient ca unul realizat la debutul lor.

5. Cum scapi de vergeturi cu remedii la domiciliu

Exista remedii pentru vergeturi pe care oamenii le pot folosi la domiciliu si care se pot dovedi utile in unele cazuri, iar altele care nu au niciun efect. Potrivit studiilor, vergeturile pot fi estompate, intr-o anumita masura, de produsele care contin urmatoarele ingrediente:

  • Ulei de migdale;
  • Unt de cacao;
  • Ulei de masline;
  • Vitamina E.

Tratarea vergeturilor rosii nu este posibila in proportie de 100%. In schimb, masarea in piele a unor produse care contin ingredientele mentionate anterior, in zonele afectate, in fiecare zi, poate ajuta, intr-o anumita masura, estomparea aspectului neplacut al vergeturilor rosii pe picioare, burta, dar si care se afla in alte zone.

O solutie eficienta in aceasta privinta este aplicarea unui produs autobronzant. In acest mod, crema cu ingrediente de pigmentare a pielii va avea rezultate de mascare partiala a vergeturilor. Este important de mentionat faptul ca, bronzul obtinut in urma orelor petrecute la plaja sau a minutelor de asteptare la salonul de solar nu va reusi sa ascunda vergeturile, din contra, acestea vor fi mult mai pronuntate, din cauza ca pielea normala din jur va deveni mai inchisa la culoare, iar ele vor fi in continuare rosii sau albe.

6. Tratament vergeturi

Vergeturile sunt precum cicatricile, ceea ce inseamna ca nu exista o modalitate sigura prin care poti sa le indepartezi definitiv de pe corp. Cu toate acestea, un tratament pentru vergeturi se poate dovedi a fi de un real ajutor in ceea ce priveste imbunatatirea aspectului lor.

Daca printre preocuparile tale principale se numara starea ta de sanatate si modul in care arati, atunci ai ajuns in locul potrivit. La Silhouette Medical Beauty vei gasi o echipa formata din medici specialisti, beauty advisers si terapeuti care te vor ajuta sa gasesti rezolvari la problemele pe care le ai. Stresul vergeturilor din viata ta poate fi eliminat, intr-o anumita masura, cu ajutorul schemelor de tratament inovative si a tehnologiei de ultima generatie a clinicii. Asadar, daca pana in prezent te-ai confruntat cu acest tip de cicatrice, este timpul sa incerci un tratament pentru vergeturi, realizat de o echipa medicala profesionista, deoarece meriti sa ai mai multa incredere in tine. In plus, in acest fel nu iti va mai fi rusine sa iti expui anumite zone ale corpului din cauza vergeturilor evidente si inestetice.

In afara de vergeturi, mai exista si alte aspecte ale pielii care reprezinta un motiv de suparare pentru oameni, din punct de vedere estetic, cum ar fi celulita si venele capilare. Daca te confrunti si tu cu ele, atunci procedurile de dermoestetica pentru corp reprezinta solutiile pentru problemele tale. Apeland la aceste servicii, te vei putea bucura de rezultate rapide si o sa te poti simti, in sfarsit, mai mult decat multumita in pielea ta.

7. Mituri in ceea ce privesc vergeturile

De-a lungul anilor, tratamentul vergeturilor a reprezentat un subiect de mare interes in randul oamenilor care se confrunta cu aceasta imperfectiune a pielii, indiferent de stadiul ei. Topicul de discutie mentionat anterior contine, de asemenea, numeroase intrebari in ceea ce priveste ce este adevarat si ce anume este fals in legatura cu acest tip de cicatrice. De aceea, pentru a clarifica orice urma de indoiala sau confuzie, in continuare vor fi enumerate cateva dintre cele mai cunoscute mituri existente despre vergeturi si se va clarifica fiecare situatie in parte:

  • Vergeturile apar doar la femei este o informatie falsa, deoarece vergeturile nu apar exclusiv doar la un anumit gen;
  • Vergeturile apar doar din cauza intinderii pielii este o afirmatie incorecta, intrucat exista mai multi factori care pot determina pielea sa nu mai fie la fel de elastica si sa fie astfel predispusa riscului de a se rupe;
  • Vergeturile se dezvolta doar pe burta este o informatie falsa, deoarece, chiar daca pe aceasta zona sunt cele mai comune si usor de observat, pot aparea si in alte portiuni ale corpului;
  • Daca slabesti o sa scapi de vergeturi este o informatie falsa, intrucat daca acestea deja exista in diverse zone ale corpului, eliminarea lor in intregime nu va fi posibila;
  • Persoanele slabe nu pot dezvolta vergeturi este, de asemenea, o afirmatie incorecta, deoarece, chiar si acestea pot avea;
  • Bronzul inlatura vergeturile este o informatie eronata, intrucat acesta nu contribuie cu nimic la eliminarea lor, din contra, vor fi mult mai vizibile din cauza inchiderii culorii pielii din jur;
  • Vergeturile se vindeca definitiv in timp este, de asemenea, o informatie care nu este corecta, deoarece nu este posibil sa se vindece complet; 
  • Vergeturile pot fi eliminate definitiv este o informatie falsa, insa, este adevarat faptul ca anumite tratamente pot ajuta la reducerea vergeturilor care tocmai au aparut.

In concluzie, vergeturile sunt linii si dungi pe piele, de culoare rosie sau alba, de diverse dimensiuni, care pot fi localizate in mai multe zone ale corpului. Acestea nu reprezinta un pericol pentru sanatate, insa pot constitui un motiv de stres si suparare din cauza aspectului neplacut. Din acest motiv, o mare parte dintre persoanele care au dezvoltat acest tip de cicatrice, din diverse cauze si in anumite circumstante, precum o sarcina in cazul femeilor, doresc sa afle ce variante exista pentru rezolvarea problemei cu care se confrunta. Desi tratarea vergeturilor este dificila, la Silhouette Medical Beauty vei gasi solutia imediata la nevoia ta, datorita echipei medicale de exceptie care te va ajuta in permanenta si a tehnologiei de ultima generatie care iti va fi pusa la dispozitie.

 

Sursa foto: Pexels.com

 

Referinte:

  1. Stretch marks: Why they appear and how to get rid of them (aad.org)
  2. 10 Stretch Mark Myths Debunked - eMediHealth

 

Abonează-te la newsletter:

La Silhouette ai parte de oferte speciale în fiecare lună. Trebuie doar să te abonezi la newsletter. Completează formularul cu numele, prenumele și adresa ta de email și vei fi la curent cu tot ce este nou în clinicile medicale Silhouette.