Petele maro pe piele: ce sunt, din ce cauze apar si cum pot fi tratate aceste portiuni inchise la culoare care provoaca suferinta emotionala?

07 Sep 2022

2186

Petele maro pe piele: ce sunt, din ce cauze apar si cum pot fi tratate aceste portiuni inchise la culoare care provoaca suferinta emotionala?

Pe glob se afla o gama impresionanta de culori ale pielii umane, de la foarte deschise, la foarte inchise si exista, de asemenea, numeroase tulburari de pigmentare ale pielii. O mare parte dintre persoanele care se confrunta cu portiuni mai inchise la culoare pe fata si/sau pe corp, in special cele de gen feminin, doresc sa-si restabileasca culoarea pielii, cu ajutorul remediilor sau a tratamentelor avansate, deoarece reprezinta un motiv de suferinta emotionala. 

Petele pigmentare pot aparea din diverse cauze si reprezinta un aspect comun al pielii la nivel mondial, pentru care exista mai multe metode care pot contribui la deschiderea la culoare a zonelor maronii. Odata cu avansarea tehnologiei, acum este posibila reducerea hiperpigmentarii, fara a produce hipopigmentari sau iritatii pe pielea sanatoasa din jurul celei afectate de culoare maro.

Cuprins:

  1. Ce sunt petele maro pe piele?
  2. Pete pigmentare in timpul sarcinii
  3. Cauze pentru petele pe fata si corp de culoare maro
  4. Tipuri de pete fata si corp maronii
  5. In ce zone pot aparea pete pigmentate?
  6. Cum poti preveni aparitia unor pete maronii pe fata si corp
  7. Remedii pentru pete pigmentare fata si corp
  8. Tratament pentru pigmentarea pielii

1. Ce sunt petele maro pe piele?

Specialistii din domeniu au oferit raspunsul la una dintre cele mai populare intrebari existente in randul oamenilor care vizeaza problemele pielii, mai precis „Ce sunt petele pigmentare?”. Asadar, medicii specializati au definit petele maro pe piele ca fiind o afectiune dermatologica care se caracterizeaza printr-o culoare mai inchisa a testutului decat cel din jur si care se poate dezvolta la orice persoana indiferent de varsta, gen sau tipul de piele pe care il are.

Cu toate acestea, persoanele de gen feminin sunt mult mai expuse decat barbatii riscului de a dezvolta pete de pigmentare maro pe piele, mai ales daca sunt insarcinate sau daca au o varsta mai inaintata. Acestea sunt provocate de catre endogeni si exogeni, endogenii fiind hormonii, iar exogenii sunt creati de utilizarea produselor cosmetice si de expunerea la razele UV ale soarelui. Potrivit specialistilor, oricine poate dezvolta, la un moment dat, pe parcursul vietii o pigmentare a pielii pe fata si/sau pe corp.

2. Pete pigmentare in timpul sarcinii

Hiperpigmentarea este una dintre cele mai frecvente modificari de la nivelul pielii care poate aparea in timpul sarcinii. In urma unui studiu recent, cu un grup de participanti format din 140 de femei insarcinate, realizat cu scopul de a determina modelul modificarilor fiziologice ale pielii in timpul sarcinii, s-a ajuns la mai multe concluzii. Una dintre acestea a fost ca mai mult de 90% dintre femeile insarcinate care au luat parte la acest studiu au avut pete pigmentare in sarcina. Alte aspecte ale pielii observate, printre altele, au fost:

  • Vergeturi;
  • Edem;
  • Melasma;
  • Modificari vasculare.

In acest context, hiperpigmentarea poate aparea in zone precum:

  • Areole mamare;
  • Axile;
  • Organul genital.

Tot in acest studiu, o noutate in randul femeilor insarcinate a fost producerea unei pigmentari a gatului, ceea ce nu s-a mai raportat in studiile realizate anterior. O alta constatare a fost faptul ca o parte dintre ele au observat o crestere in dimensiune a nevilor existenti, dar si o inmultire a acestora. Totodata, au existat si participante care au sesizat intunecarea pistruilor in timpul sarcinii.

Daca iti doresti sa incerci diferite remedii sau tratamente pentru petele pigmentare, insa esti insarcinata sau alaptezi, este necesar sa consulti un medic specialist inainte, pentru a confirma faptul ca aceste actiuni sunt sigure pentru situatia in care te afli.

3. Cauze pentru petele pe fata si corp de culoare maro

Pentru unii oameni, zonele mai inchise la culoare ale pielii pot provoca neplaceri din punct de vedere estetic, mai ales daca sunt prezente pe fata, brate sau picioare. Specialistii din domeniu au afirmat faptul exista mai multe cauze pentru care poate aparea o piele pigmentata in anumite portiuni ale fetei sau pe corp, cele mai cunoscute sunt:

  • Expunerea la razele UV ale soarelui;
  • Lumina ultravioleta;
  • Inflamatia pielii;
  • Frecarea pielii;
  • A-melanocitele anormale care stimuleaza hormoni;
  • Sarcina;
  • Agentii din anumite medicamente;
  • Anumite probleme de sanatate, cum ar fi boala Addison.

Potrivit informatiei precizate anterior, cum ca unele pete hiperpigmentare pot fi cauzate de substantele active aflate in compozitia anumitor medicamente, este important sa se cunoasca macar o parte dintre acestea. Cu alte cuvinte, agentii din anumite medicamente care care au fost administrare o perioada mai scurta sau mai lunga de timp, care pot contribui la aparitia unor pete maronii ale pielii sunt:

  • Ziduvudina;
  • Bleomicina;
  • Busulfan;
  • Clorpromazina;
  • Ciclofosfamida;
  • Amidodarona;
  • Fenacetina;
  • Doxorubicina.

O pata pigmentara aparuta in urma agentilor ofensatori, inclusi in medicamentele folosite, nu ar trebuie sa reprezinte un motiv de ingrijorare, deoarece ar trebui sa dispara odata cu finalizarea tratamentului. Insa, in unele cazuri, pigmentarea poate persista si este necesar un consult realizat de un medic dermatolog.

4. Tipuri de pete fata si corp maronii

Tipurile de pete pigmentare, descoperite pana in momentul actual, sunt urmatoarele:

Melasma

Una dintre cele mai frecvente cauze ale hiperpigmentarii pielii este melasma, care se poate recunoaste prin aspectul ei, mai exact a formei de pete neregulate de culoare maro de pe piele. Aceasta este localizata pe fata si este cauzata de expunerea in mod repetat la razele UV nocive ale soarelui, fara creme de protectie solara sau fara o cantitate suficienta.

Lentigo actinic

Petele maronii pe piele pot aparea din mai multe cauze, una dintre acestea fiind lentigo actinic. Aceasta conditie a pielii mai este cunoscuta sub denumirea de „lentigo solar”, „lentigo senil”, „pata de varsta” sau „pata hepatica” si este o leziune pigmentata benigna a pielii, care poate aparea pe suprafetele de piele expuse la soare. Acest tip de pete inchise la culoare apar, de obicei, la persoanele mai in varsta, din cauza expunerii intense si de lunga durata la soare, din cauza cresterii productiei de melanina.

Hiperpigmentarea postinflamatorie

O alta cauza a petelor maronii de pe fata si corp este hiperpigmentarea postinflamatorie, dezvoltata dupa o dermatoza inflamatorie, provocata de cresterea sintezei melaninei de catre melanocite in epiderma. Aceasta poate aparea in diferite probleme pielii, cum ar fi:

  • Infectii;
  • Reactii alergice;
  • Acnee;
  • Eczeme;
  • Zgarieturi;
  • Dermatita de contact.

Daca te confrunti cu una dintre aceste conditii ale pielii, nu trebuie sa iti faci griji, deoarece exista atat remedii pentru pete pigmentare, cat si tratamente eficiente, care iti pot fi de un real ajutor pentru problema pe care o ai.

5. In ce zone pot aparea pete pigmentate?

Avand in vedere numeroasele cauze pentru hiperpigmentarea pielii, pot aparea pete pigmentare pe fata, dar si pete pigmentare pe corp. Cand vine vorba de localizarea unei pete solare maro, aceasta poate aparea in mai multe locuri in care pielea a fost traumatizata de razele UV. Cu toare acestea, sansele sunt mai ridicate de a avea pete de la soare pe fata, in special in urmatoarele zone:

  • Frunte;
  • Obraji;
  • Nas;
  • Buza superioara;
  • Barbie.

Aceste pete maro pe frunte, obraji, nas, dar si pe restul zonelor fetei, pot crea suferinta emotionala ridicata, deoarece, unele dintre ele, poti fi inestetice si greu de acoperit cu ajutorul produselor de machiaj. Daca ai pete solare pe fata care iti influenteaza in mod negativ sanatatea psihica, este important sa apelezi la proceduri sau tratamente avansate si personalizate, adaptate nevoilor tale. 

Aceste pete de soare maro, denumite in termeni medicali Lentigo actinic, apar, in principal, pe fata, pe zonele exterioare ale antebratelor si pe dorsalele mainilor, din cauza expunerii pielii la razele UV nocive, rezultand o inflamatie cronica. De cele mai multe ori, aceste pete pigmentare pe maini si pe alte zone reprezinta un motiv de rusine, persoanele afectate preferand sa poarte haine lungi, pentru a le ascunde.

6. Cum poti preveni aparitia unor pete maronii pe fata si corp

Medicii dermatologi recomanda ca pentru a preveni, intr-o anumita masura, aparitia unor pete de soare pe fata si corp, este important ca oamenii sa evite, pe cat posibil, expunerea la razele UV ale soarelui si contactul cu lampile ultraviolete. Atat arsurile solare, cat si expunerea in mod repetat la razele UV sunt nocive pentru sanatatea pielii. Din pacate, aparitia unor pete maro de la soare este inevitabila in cazul persoanelor care stau la plaja ore in sir sau petrec o mare parte din timp in aer liber, fara a se proteja corespunzator. Cu alte cuvinte, este fundamental ca, pentru a avea o viata sanatoasa, sa se ia toate masurile necesare pentru a nu se dezvolta in viitor pete maronii de la soare pe fata si corp.

Cu scopul de a reduce riscul aparitiei problemelor de piele si pentru a preveni noile leziuni care pot pune in pericol sanatatea acestui organ sau a celor care au un aspect neplacut, este necesara folosirea cremelor de protectie solara care contin antioxidanti si alti agenti pentru pigment, cum ar fi:

  • Lemn dulce;
  • Soia;
  • N-acetil glucozamina;
  • Niacinamida.

Pe pielea care urmeaza sa fie expusa la razele UV ale soarelui trebuie sa se aplice o cantitate suficienta de crema cu factor de protectie 30 sau 50, de fiecare data cand se paraseste locuinta, pentru a preveni hiperpigmentarea faciala si corporala, inclusiv aparitia unor pete maronii pe frunte, obraji sau localizate in alte zone vizibile.

7. Remedii pentru pete pigmentare fata si corp

Din cauza ca anumite pete maronii pe fata de la soare pot fi un motiv de suparare, persoanele care se confrunta cu aceasta imperfectiune a pielii se intreaba frecvent „Cu ce se trateaza petele maronii de pe fata?”. Asadar, daca ai pete pe fata de la soare sau cauzate de alti factori este necesar sa apelezi la ajutor specializat, deoarece doar un medic dermatolog este in masura sa puna un diagnostic in urma unui consult amanuntit si sa prescrie medicamentele de care ai nevoie pentru a trata problema cu care te confrunti. Pentru a oferi un remediu pentru pete maronii pe fata care sa fie potrivit fiecarui pacient in parte, este esential ca acestia sa fie clasificati in functie de forma de hiperpigmentare pe care o au. Aceste pete pe fata si corp pot fi de doua tipuri, mai precis acuta si cronica. Pentru a se identifica cauza care sta la baza hiperpigmentarii, este nevoie ca, in calitate de pacient, sa precizezi momentul debutului, durata simptomelor si, de asemenea, sa nu se neglijeze nicio mentiune legate de istoricul familial.

In momentul de fata, exista mai multe remedii pentru petele maronii pe fata si corp. Potrivit cercetatorilor, sunt disponibili mai multi agenti de tratare a hiperpigmentarii, insa este nevoie sa se efectueze mai multe studii clinice pentru a demonstra siguranta lor in contact cu pielea. De asemenea, s-au descoperit molecule de indepartare a petelor pigmentare, insa este nevoie sa fie urmarite in continuare. Unul dintre cei mai puternici agenti de albire descoperiti este hidrochinona, o substanta chimica hidroxifenolica, insa este posibil sa existe anumite efecte adverse. Cei care urmeaza sa administreze hidrochinona trebuie avertizati de faptul ca pot exista efecte adverse nedorite, precum iritatie, roseata sau inflamatie. In aceasta situatie,  tratamentul trebuie intrerupt. 

Alti agenti care se pot dovedi eficienti in interferarea procesului de hiperpigmentare sunt:

  • Acidul kojic;
  • Arbutina;
  • Acidul ascorbic;
  • Acidul azelaic;
  • Acidul elagic;
  • Compusii sulfhidrili;
  • Mechinolul;
  • Retinoizii;
  • Resorcinolii.

Pentru o uniformizare scurta de timp, se pot folosi produse de machiaj, cum ar fi fond de ten, pudra sau diverse creme cuo culoare similara cu cea a nuantei pielii. In clipa de fata, numeroase branduri pun la dispozitia consumatorilor o gama bogata de produse care pot fi folosite in acest scop.

8. Tratament pentru pigmentarea pielii

Marea majoritatea a persoanelor cu hiperpigmentare postinflamatorie, lentigo actinic sau melasma au o calitate a vietii mai scazuta, din cauza stresului provocat de aceste imperfectiuni prezente la nivelul pielii. Acestea reprezinta motive de nemultumire ale oamenilor, mai ales a femeilor, cand vine vorba de aspectul pielii lor, iar dorinta generala este aceea de eliminare a petelor pigmentare, mai precis de a readuce tesutul la culoarea initiala. 

Din fericire, tratamentul pentru pete pigmentare, mai precis a melasmei si a altor pigmentari faciale si corporale, exista. Concret, sunt disponibile proceduri de refacere a zonei afectate care pot fi de ajutor in combinatie cu agenti de albire topici. Procedurile cele mai cunoscute, care se pot dovedi a fi de un real ajutor pentru imbunatatirea aspectului unei zone de culoare maro, sunt:

  • Peelingurile chimice;
  • Microdermabraziune;
  • Lasere;
  • Lumina intensa pulsata.

Bineinteles, este necesar ca tratamentul de estompare sau eliminare a leziunilor pigmentare, cum ar fi petele pigmentare de la soare, sa fie realizat cu mare grija, pentru ca rezultatele sa fie cele dorite.

Daca starea de sanatate si modul in care arati reprezinta cateva dintre prioritatile tale, atunci ai ajuns in locul potrivit, deoarece echipa formata din medici specialisti, beauty advisers si terapeuti de la Silhouette Medical Beauty te va ajuta sa gasesti rezolvari la problemele cu care te confrunti in clipa de fata. Prin urmare, daca ai pete pe fata maronii sau in ale portiuni ale corpului, atunci trebuie sa incerci tratamentele pentru petele hiperpigmentare, realizate de o echipa medicala profesionista, cu ajutorul tehnologiei de ultima generatie a clinicii. In functie de schema de tratament pe care o alegi, vei beneficia de rezultate rapide indiferent daca ai pete solare, nevi, melasma sau alte zone mai inchise la culoare care iti provoaca disconfort din punct de vedere vizual si care genereaza o stima de sine scazuta. Aceasta este varianta ideala pentru a avea o culoare cat mai uniforma a pielii, asa cum ai visat dintotdeauna.

In afara de petele maronii de pe fata si corp mai exista si alte probleme ale pielii care creeaza suferinta emotionala din cauza aspectului neplacut, cum ar fi vergeturile, celulita si venele capilare. Merita sa incerci atat un tratament pentru vergeturi, pentru a imbunatati aspectul acestui tip de cicatrice, cat si procedurile de dermoestetica pentru corp, care pot elimina tesutul adipos, creste fermitatea pielii, respectiv pot elimina varicele.

 

In concluzie, petele maro pe piele reprezinta o afectiune dermatologica care poate aparea la oricine, insa mai predispuse sunt femeile, mai ales cele insarcinate si/sau cu o varsta mai inaintata. Avand in vedere faptul ca exista mai multe cauze pentru care pot aparea aceste pete maronii, este recomandat sa se apeleze la ajutorul unui medic dermatolog, pentru ca in urma unei evaluari, sa se identifice despre ce tip este vorba. In prezent, sunt disponibile mai multe metode de a le deschide la culoare, cum ar fi agenti de tratare a hiperpigmentarii si tratamente avansate, realizate in clinici moderne, dotate cu tehnologie de ultima generatie, asa cum este Silhouette Medical Beauty.

Sursa foto: Pexels.com

Referinte:

  1. DISORDERS OF HYPERPIGMENTATION - ScienceDirect
  2. Chemical and Instrumental Approaches to Treat Hyperpigmentation - Briganti - 2003 - Pigment Cell Research - Wiley Online Library
  3. Vol30_i3_Woolery-Loyd.pdf (mdedge.com)
  4. Lentigo - an overview | ScienceDirect Topics
  5. Latest Insights into Skin Hyperpigmentation - ScienceDirect
  6. Management of Hyperpigmentation in Darker Racial Ethnic Groups: Ingenta Connect
  7. Management of Facial Hyperpigmentation | SpringerLink
  8. Hyperpigmentation Therapy: A Review - PMC (nih.gov)
  9. j.1365-4362.1998.00281.x20160915-15925-i3hlp0-with-cover-page-v2.pdf (d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net)
  10. Facial hyperpigmentation: causes and treatment - Vashi - 2013 - British Journal of Dermatology - Wiley Online Library

Abonează-te la newsletter:

La Silhouette ai parte de oferte speciale în fiecare lună. Trebuie doar să te abonezi la newsletter. Completează formularul cu numele, prenumele și adresa ta de email și vei fi la curent cu tot ce este nou în clinicile medicale Silhouette.