Cum scăpăm de petele pigmentare?

13 Sep 2023

691

Dermato-estetică

Cum scăpăm de petele pigmentare?

Cauzate de factori precum expunerea la soare, procesul natural de îmbătrânire, predispoziția genetică sau schimbările hormonale, petele pigmentare reprezintă una dintre cele mai frecvente imperfecțiuni ale pielii, mai ales când vine vorba de ten. Din fericire, medicina estetică ne pune la dispoziție o serie de proceduri pentru corectarea lor, astfel încât să ne simțim frumoase și pline de încredere cu o piele uniformă și strălucitoare.

Ce sunt petele pigmentare?

Petele pigmentare sau hiperpigmentarea repezintă acumulări în exces de melanină, pigmentul care dă culoarea pielii. În zonele afectate, pielea prezintă o colorație mai închisă decât restul tegumentului. Petele pigmentare variază ca dimensiune, formă și nuanță, de la pete mici și difuze până la porțiuni mai mari și mai pronunțate. Acestea pot să apară în diverse zone ale corpului, în special pe față, mâini, gât și umeri.

Care sunt cauzele principale ale petelor pigmentare?

  • Expunerea la soare: Radiațiile ultraviolete (UV) pot stimula producția de melanină în piele ca răspuns de protecție, ceea ce poate conduce la apariția petelor pigmentare;
  • Schimbările hormonale: Anumite modificări hormonale, în special în timpul sarcinii, pot influența producția de melanină și pot determina apariția petelor pigmentare.
  • Afecțiuni ale pielii: Leziunile cutanate sau inflamațiile, cum ar fi acneea sau eczemele, pot declanșa reacții ale pielii care ulterior pot duce la apariția hiperpigmentării, odată ce leziunile s-au vindecat.
  • Istoricul familial: Genetica poate juca un rol în predispoziția unei persoane de a dezvolta pete pigmentare.
  • Medicamente: Anumite substanțe chimice pot determina creșterea pigmentării pielii ca efect secundar.

Tipurile de pete pigmentare

Există mai multe tipuri de pete pigmentare, însă dintre acestea, trei sunt mai des întâlnite:

Melasma

Melasma este un tip de hiperpigmentare asociat în general cu schimbările hormonale, afectând mai ales femeile însărcinate sau pe cele care utilizează contraceptive hormonale. Melasma se caracterizează prin apariția unei colorații brun-maronii pe zone extinse, la nivelul obrajilor, frunții, nasului și buzelor superioare. În unele cazuri, hiperpigmentarea poate să dispară de la sine după naștere, în timp ce în alte cazuri petele persistă, necesitând tratament de specialitate.

Petele de soare/petele de vârstă

Petele de soare (lentigine solare) sau petele de vârstă (lentigine senile) apar la persoanele care au fost expuse perioade îndelungate la razele ultraviolete pe parcursul anilor. Aceste pete, cu o nuanță maronie-cafenie, se formează în zonele pielii cel mai frecvent expuse la soare, cum ar fi fața, mâinile, antebrațele și umerii.

Petele postinflamatorii

Petele postinflamatorii apar pe piele ca rezultat al unei afecțiuni cutanate inflamatorii, cum ar fi acneea, dermatita atopică sau o infecție bacteriană. Culoarea acestor pete poate varia: dacă se formează în stratul superior al pielii (epiderma), acestea pot avea nuanțe de maro, iar în cazul în care se formează în stratul mai profund ale pielii (derm), culoarea lor poate fi albastru-gri. Aceste pete sunt cele mai dificil de înlăturat, de aceea, cu cât sunt tratate mai rapid după apariție, cu atât tratamentul este mai eficient.

Ce tratamente pentru petele pigmentare sunt disponibile? 

La Silhouette Medical Beauty suntem preocupațo să oferim soluții avansate și personalizate pentru corectarea petelor pigmentare, cu ajutorul unei echipe profesioniste și al tehnologiei de ultimă generație. Iată trei dintre cele mai cunoscute și eficiente tratamente pentru hiperpigmentare.

1. Tratament laser Discovery Pico

Tehnologia Pico este unul dintre cele mai avansate tratamente cu laser pentru imperfecțiunile pielii. Discovery Pico integrează trei lungimi de undă laser livrate în impulsuri ultrarapide (picosecunde), asigurând eficiență ridicată în corectarea diverselor leziuni pigmentare. Este un tratament ideal pentru hiperpigmentarea profundă, rezistentă la alte intervenții cosmetice, cum ar fi petele solare vechi și cicatricile acneei.

În timpul procedurii, se aplică impulsuri laser țintite asupra leziunilor pigmentare. Pigmenții melanici absorb energia laserului care, prin căldură, stimulează fragmentarea și eliminarea acestora de către sistemul imunitar. Tehnologia Pico, datorită impulsurilor ultrascurte în picosecunde, oferă eficiență superioară comparativ cu tehnologiile cu impulsuri în nanosecunde, minimizând riscul de reacții adverse și protejând țesutul din jur. De regulă, sunt necesare 2-4 ședințe la intervale de 4-6 săptămâni, cu rezultate vizibile încă din prima ședință și o decolorare treptată pentru petele mai pronunțate.

2. Mezoterapia cu cocktails

Mezoterapia cu cocktails reprezintă o abordare eficientă și personalizată pentru tratarea petelor pigmentare. Această procedură implică injectarea în stratul superficial al pielii a unor amestecuri de substanțe active. Aceste cocktailuri sunt alcătuite dintr-o combinație de ingrediente active, precum vitamine, minerale, enzime și peptide, cu rol de albire, de a regla producția de melanină și de a uniformiza tonul pielii.

Substanțele active acționează asupra melanocitelor, celulele responsabile de producția de melanină și au efect decolorant. De asemenea, acestea sunt puternic antioxidante, asigurând protecția pielii împotriva factorilor nocivi din mediu și susțin procesul de regenerare a țesutului conjunctiv. Efectele pot deveni vizibile în câteva săptămâni, iar pentru obținerea unor rezultate optime, de obicei, sunt recomandate mai multe ședințe de tratament.

3. Peelingul chimic 

Peelingul chimic reprezintă o opțiune ideală pentru tratarea petelor pigmentare în sezonul rece. Procedura implică aplicarea pe piele a unor soluții chimice (acizi), care ajută la exfolierea acesteia. Prin procesul de exfoliere, se înlătură treptat stratul de piele afectat de hiperpigmentare și se stimulează regenerarea celulară, dezvăluind un ten mai luminos și uniform. Există mai multe variante de peeling chimic, de la peelinguri ușoare la cele mai profunde, utilizând diferite concentrații și tipuri de acizi. În funcție de tipul de ten și caracteristicile petelor pigmentare, specialistul va determina ce tip de peeling este potrivit pentru nevoile tale.

Efectele peelingului chimic devin vizibile după mai multe ședințe de tratament și pot fi îmbunătățite și mai mult prin combinarea cu alte proceduri estetice sau utilizarea de produse de îngrijire a pielii specifice. Este important de menționat că peelingul chimic poate implica o perioadă de recuperare în care pielea se poate descuama și poate fi mai sensibilă.

Specialiștii recomandă utilizarea zilnică a cremei cu factor de protecție, SPF 50, indiferent de anotimp, pentru a proteja pielea de razele UV care pot avea efecte asupra tegumentului. Crema trebuie aplicată atât pe față, cât și pe corp, pentru o protecție completă.

Echipa Silhouette Medical Beauty te va consilia în alegerea celui mai potrivit tratament pentru tine, care îți va oferi cele mai bune rezultate. De asemenea, până pe 1 octombrie poți achiziționa un pachet special de proceduri pentru petele pigmentare cu 10% discount.

Programează-te la una dintre clinicile noastre și beneficiază de oferta specială!

Abonează-te la newsletter:

La Silhouette ai parte de oferte speciale în fiecare lună. Trebuie doar să te abonezi la newsletter. Completează formularul cu numele, prenumele și adresa ta de email și vei fi la curent cu tot ce este nou în clinicile medicale Silhouette.