Ce terapii cu colagen se potrivesc pielii tale

20 Jan 2023

1235

Medical

Ce terapii cu colagen se potrivesc pielii tale

In ziua de azi, frumusetea este datorata atat naturii care inzestreaza o femeie cu trasaturile sale, dar si procedurilor estetice si chiar interventiilor chirurgicale. Un rol la fel de important in mentinerea sanatatii pielii si al esteticii il joaca si substantele produse in mod natural de organism, printre ele aflandu-se si colagenul.

Ce este colagenul? Este o proteina care se regaseste in mod natural in organismul uman si care contribuie la starea de sanatate a pielii, dar si a articulatiilor. Daca, in tinerete, ea este eliberata intr-o concentratie foarte mare in organism, pe masura ce trec anii, se regaseste din ce in ce mai putin in celule. Cu toate acestea, exista alimente si proceduri estetice prin care se poate stimula productia sa, in special la femei.

Pentru a intelege care sunt terapiile care functioneaza cel mai bine, insa, trebuie mai intai sa intelegi cum este produs colagenul, de cate tipuri este si care sunt benefiicile sale pentru organism. Articolul de mai jos isi propune sa iti ofere informatii atat despre modurile naturale, dar si terapiile care te ajuta in stimularea productiei acestei proteine pentru a ramane tanara cat mai mult timp.

 

Cuprins:

  1. Colagenul: Ce este, tipuri, care este necesarul zilnic si cum se produce in mod natural
  2. Colagenul: Contraindicatii si efecte adverse atunci cand este sintetizat in mod artificial
  3. Ce este colagenul si cum se stimuleaza productia sa prin proceduri estetice

3.1. Colagenul pentru piele: Cum alegi terapiile potrivite in functie de nevoile tale
3.2. Colagenul si beneficiile acestuia pentru pielea femeilor

 

1. Colagenul: Ce este, tipuri, care este necesarul zilnic si cum se produce in mod natural

Desi se vorbeste destul de mult despre colagen, mai ales ca acum exista foarte multe suplimente alimentare care il contin, femeile sunt interesate de acesta prin prisma procedurilor estetice pe care le pot face pentru a-i stimula productia.

Dar ce este colagenul? Este o proteina secretata in mod natural de corpul uman si care se regaseste intr-o concentratie ridicata in piele, unghii, par, oase si in ligamentele sau cartilajele de la nivelul articulatiilor. Aceasta este produsa in mod natural de corp de-a lungul anilor, insa, cu inaintarea in varsta, eliberarea sa scade ca urmare a imbatranirii celulare.

Structura colagenului este una dura, fiind alcatuita din fibre care se suprapun, formand tesuturi conjunctive.

Exista mai multe tipuri de colagen, insa doar cateva sunt destul de cunoscute, acestea putand fi asimilate de organism prin diverse suplimente alimentare, dar si prin proceduri estetice la care apeleaza cel mai des femeile.

Dintre cele 28 de tipuri de colagen, urmatoarele 4 sunt cele mai cunoscute:

  • colagenul de tip I care se regaseste in piele, tendoane, oase, dar si in vasele de sange;
  • colagenul de tip II din cartilajele articulatiilor;
  • colageul de tip III care se gaseste in tesutul conjunctiv;
  • colagenul de tip IV care este produs in membrana bazala.

Proprietatile si beneficiile colagenului sunt destul de multe, deoarece el este raspunzator de elasticitatea si fermitatea pielii, dar si de flexibilitatea articulatiilor. Pe masura ce organismul imbatraneste, insa, acesta este produs in cantitati din ce in ce mai mici, femeile fiind cele care au cel mai mult de suferit odata ce se instaleaza menopauza.

Dar nu doar imbatranirea duce la scaderea productiei de colagen, ci si alti factori, precum un stil de viata nesanatos, bazat pe o alimentatie deficitara in nutrienti, obiceiuri precum fumatul si chiar expunerea fara protectie potrivita la raze UV.

Lipsa colagenului poate fi atat vazuta, prin riduri, dar si simtita prin durerile si rigiditatea articulara. Din fericire, pe langa productia interna de catre celule, acesta se poate obtine si din surse externe. Printre acestea sunt alimentele precum carnea, ouale si pestele, dar si diverse suplimente.

Atunci cand este absorbit din surse externe, necesarul zilnic de colagen este de 10 grame, conform anumitor studii, insa este bine de avut in vedere ca fiecare organism este diferit, asadar, si nevoile sunt la fel.

Atunci cand vine vorba despre suplimentele alimentare, trebuie tinut cont si de contraindicatiile colagenului, in special al celui hidrolizat. De asemenea, cand se apeleaza la diverse proceduri estetice, este bine sa te consulti cu personalul clinicii alese pentru a afla atat care sunt beneficiile acestuia, dar si daca exista efecte secundare ale terapiilor efectuate.

2. Colagenul: Contraindicatii si efecte adverse atunci cand este sintetizat in mod artificial

Exista foarte multe pareri despre colagen, cum trebuie acesta administrat cand vine vorba despre suplimentele alimentare, cel hidrolizat fiind cea mai optima varianta asimilata de organism. Acesta mai este cunoscut si ca peptide de colagen, care au fost descompuse in aminoacizi pentru a fi absorbit mai usor.

Colagenul hidrolizat se obtine din colagenul animalelor, printre care cel al bovinelor si porcilor, al fructelor de mare, dar si din oua. Desi sigur in utilizare, acesta poate avea si anumite efecte adverse, care atrag dupa sine cateva contraindicatii, printre care:

  • iritatii la nivelul pielii;
  • dureri musculare sau articulare;
  • disconfort la nivelul tractului digestiv;
  • aritmii;
  • ameteli.

Asadar, atunci cand stii ca esti sensibila si poti avea astfel de probleme de sanatate, este bine sa tii cont de aceste contraindicatii in folosirea colagenului hidrolizat. Astfel, poti miza pe surse naturale, precum ouale, carnea de vita, porc, pui si chiar fructele de mare.

De asemenea, o alta situatie speciala este cea a administrarii din surse externe in sarcina, fiind nevoie sa te consulti cu medicul tau in aceasta privinta.

In ceea ce priveste terapiile corporale pe care le poti efectua, acestea sunt sigure, efectuandu-se foarte multe teste inainte de a fi folosite, insa daca ai anumite probleme de sanatate, este posibil sa existe anumite contraindicatii la folosirea substantelor pe baza de colagen.

Intotdeauna, pentru a sti daca un supliment ti se potriveste sau nu, este bine sa-l testezi in cantitati mici pentru a sti daca il poti folosi. Acelasi principiu se aplica si atunci cand alegi diverse proceduri corporale pentru stimularea productiei de colagen la nivelul pielii.

Dar cum functioneaza productia de colagen atunci cand apelezi la proceduri estetice? Depinde de mai multi factori, printre care varsta, dar si starea sanatatii pielii tale. Rezultatele urmarite sunt si ele la fel de importante.

3. Ce este colagenul si cum se stimuleaza productia sa prin proceduri estetice

3. Ce este colagenul si cum se stimuleaza productia sa prin proceduri estetice1

Rolul colagenului in organism este foarte important, iar atunci cand vine vorba despre femei, este una dintre cele mai importante structuri de la nivelul pielii, contribuind la elasticitatea, fermitatea si luminozitatea acesteia. Este una dintre proteinele care se gasesc in abundenta in corp din copilarie, productia sa incepand sa scada dupa varsta de 30 de ani, nivelul sau ajungand destul de mic odata cu instalarea menopauzei.

3. Ce este colagenul si cum se stimuleaza productia sa prin proceduri estetice2

Nu doar tenul este cel care isi poate pierde din elasticitate cand productia de colagen scade, ci si restul pielii, multe femei plangandu-se de aparitia celulitei si a vergeturilor, de exemplu. Acest lucru se intampla datorita acestei proteine alcatuite din fibre care se suprapun tesutului conjunctiv si care duc la aparitia nodulilor care dau aspectul de coaja de portocala la nivelul coapselor si al feselor, de cele mai multe ori.

La ce este bun colagenul si cum poate fi stimulata productia sa in mod artificial? In acest moment, exista foarte multe tratamente pentru fata, precum liftingul facial cu ajutorul caruia tenul capata fermitate si luminozitate. Poti descoperi mai multe despre ce inseamna liftingul facial de pe blogul nostru. Exista si alte proceduri, alegerea acestora facandu-se in functie de mai multe criterii, printre care nevoile pielii sunt cele mai importante.

3.1. Colagenul pentru piele: Cum alegi terapiile potrivite in functie de nevoile tale

3.1. Colagenul pentru piele Cum alegi terapiile potrivite in functie de nevoile tale1

La ce ajuta sau la ce este bun colagenul? Aceasta proteina este foarte importanta pentru intregul organism, rolul sau fiind acela de a asigura buna mobilitate a articulatiilor, par si unghii sanatoase, precum si o piele frumoasa si luminoasa pentru a mentiona doar cateva dintre ele.

Femeile, insa, vor observa ca trecerea timpului isi pune accentul pe toate acestea, iar daca pentru articulatii exista varianta suplimentelor alimentare, pentru piele sunt diverse terapii la care poti apela atunci cand doresti sa te bucuri de un ten frumos, luminos si catifelat, fara semne de oboseala. Pentru acestea este bine sa apelezi la o clinica specializata si la un consult cu un medic dermatolog care sa iti explice care sunt nevoile tale.

Desi lipsa colagenului are diverse simptome sau, mai bine zis, semne, la nivelul tenului acestea se vad printr-o piele terna, riduri accentuate si chiar un aspect „obosit”. De aceea, atunci cand alegi sa apelezi la anumite terapii este indicat sa:

  • mergi la un consult preliminar prin care se pot stabili nevoile pielii tale;
  • afli care sunt terapiile care te pot ajuta tintit pentru problema ta;
  • iti fie aduse la cunostinta posibilele efecte adverse sau daca pot exista contraindicatii la colagen, in functie de istoricul tau medical.

3.1. Colagenul pentru piele Cum alegi terapiile potrivite in functie de nevoile tale2

Care sunt cele mai indicate terapii care ajuta la stimularea productiei de colagen in corp? Una dintre cele mai avansate tehnologii este Indiba Antiage. Aceasta este o procedura tintita pe regenerarea tesuturilor, asadar, este una dintre cele mai potrivite cand vine vorba despre ajutorul dat celulelor care produc aceasta proteina. Poti citi aici mai multe despre Indiba Antiage.

O alta terapie la fel buna este Fotona 4D care presupune folosirea laserului in procesul de intinerire a tenului si care are rol de „ridicare” a pielii fetei, cunoscut si ca efectul de lifting. Citeste aici mai multe despre Fotona 4D.

Stimularea productiei de colagen se poate face si la nivelul corpului, in special a coapselor si feselor prin diverse proceduri pentru fermitate si tonifiere, cum sunt masajul anticelulitic si terapia LPG, care este una dintre cele mai utile terapii, oferind rezultate remarcabile pentru piele.

Colagenul din piele, desi nu mai este produs in cantitati suficiente odata cu inaintarea in varsta, poate fi stimulat prin astfel de terapii. Alegerea lor depinde atat de factori genetici, dar si de stilul de viata, de aceea ce functioneaza pentru o persoana, se poate ca pentru alta sa nu fie la fel de potrivita.

Datorita acestor aspecte, cand vine vorba despre colagen si parerile despre procedurile la care apeleaza femeile sunt impartite, asadar, iata un motiv pentru ca acestea sa fie alese impreuna cu un medic dermatolog.

3.2. Colagenul si beneficiile acestuia pentru pielea femeilor

3.2. Colagenul si beneficiile acestuia pentru pielea femeilor

Despre colagen, care este una dintre cele mai importante substante proteice din corp, se discuta foarte mult, beneficiile sale fiind importante pentru intregul organism.

Atunci cand este produs in cantitate suficienta, iata la ce ajuta colagenul:

  • sa ai unghiile tari si sanatoase;
  • sa ai un par frumos si radiant de sanatate;
  • sa ai o piele frumoasa, un ten odihnit, fara riduri si fara semne de imbatranire;
  • sa te poti misca in voie, fara sa simti cum te „tin” articulatiile;
  • sa ai oase puternice.

De asemenea, colagenul este foarte important si pentru sistemul muscular, ajutandu-te sa ai o masa musculara bine definita, mai ales daca practici anumite sporturi.

De aceea, atunci cand colagenul nu mai este produs in mod natural de organism, alimentele bogate in aminoacizi si proteine ajuta la secretia acestuia, actionand ca surse externe din care poate fi extras.

Procedurile estetice, pe de alta parte, desi actioneaza din interior, stimuleaza productia de colagen de catre celulele corpului, asadar, iata un motiv foarte bun sa te informezi despre cum te pot ajuta acestea nu doar sa iti pastrezi frumusetea, ci si sanatatea pielii.

Atunci cand doresti sa obtii rezultate optime, solutia este sa apelezi atat la terapiile corporale indicate de un medic dermatolog, dar sa ai in vedere si o alimentatie bogata in surse naturale de colagen, precum si un stil de viata sanatos bazat pe odihna suficienta, expunere moderata la soare si miscare. De asemenea, exista 3 categorii de alimente pentru un ten frumos pe care le poti consuma zilnic, dar si alimente de evitat pentru o piele frumoasa.

In concluzie, ce este colagenul si de ce este el atat de important? Este proteina care se gaseste in cea mai mare cantitate in organismul uman, de aici rezultand si importanta sa. El ajuta sistemul osos, pe cel articular si muscular, dar si pielea, parul si unghiile sa ramana sanatoase. Pentru ca scaderea productiei acestuia este normala cu inaintarea in varsta, acum exista surse externe din care poate fi obtinut, precum alimentele bogate in aminoacizi, dar si proceduri corporale care ajuta celulele sa produca aceasta substanta proteica. Beneficiile sale se simt prin mobilitate, dar se si vad, mai ales la nivelul tenului. Asadar, apeleaza cu incredere la toate mijloacele de care dispui pentru a te pastra nu doar tanara, ci si sanatoasa!

Surse foto: Silhouette.ro, Pexels.com

Abonează-te la newsletter:

La Silhouette ai parte de oferte speciale în fiecare lună. Trebuie doar să te abonezi la newsletter. Completează formularul cu numele, prenumele și adresa ta de email și vei fi la curent cu tot ce este nou în clinicile medicale Silhouette.